Quantcast
Channel: YleX Popuutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11996

Tiesitkö, että kännykällä voi tehdä myös tätä? 15 hyödyllistä sovellusta helpottamaan arkea

$
0
0

Enää ei tarvitse hankkia erillistä itkuhälytintä tai askelmittaria, tai kantaa mukanaan parkkikolikoita tai sanakirjaa. Älypuhelimen sovellukset hoitavat nämä tehtävät ja monta muuta.

Kirjoittaja: 
YleX
Lähde: 
Yle Uutiset

Älypuhelimella voi tehdä monia sellaisia asioita, joihin ennen tarvitsi erillisen laitteen tai esineen. Useimmat näistä toiminnoista tarvitsevat toimiakseen sovelluksen, jonka voi ladata oman kännykän sovelluskaupasta.

Yle Uutiset listasi 15 arkea helpottavaa sovellusta, jotka toimivat joko Android- tai iPhone-puhelimella tai molemmilla. Suurin osa sovelluksista on ilmaisia tai maksaa muutaman euron.

Tiesitkö, että älypuhelinta voi käyttää...

skanneri.png

1. taskulamppuna.

Hae sovelluskaupasta: taskulamppu tai flashlight.

Taskulamppusovellus on paljon kirkkaampi kuin puhelimen oma valo, jos täytyy nähdä pimeässä.

skanneri.png

2. navigaattorina.

Hae: navigaattori tai navigator. Esimerkiksi Google Maps, Navigon.

Navigaatiosovellukset kertovat navigaattorin tavoin sekä kartalla että puhumalla, minne pitää kääntyä ja kuinka kaukana risteys on. Osalle navigaatiosovelluksista voi myös sanoa määränpäänsä osoitteen, mutta suomen kielen tunnistamisessa on usein vielä parantamisen varaa. Osa navigaatiosovelluksista kerää käyttäjiltä tietoa esimerkiksi ruuhkista, onnettomuuksista ja bensiinin hinnoista.

skanneri.png

3. askelmittarina.

Hae: askelmittari tai pedometer.  Esimerkiksi Runtastic, Stepsmania tai Noom Walk.

Monet askelmittarisovellukset kertovat askelmäärän lisäksi kuljetun matkan ja nopeuden sekä kulutetut kalorit, kun siihen syöttää omat tietonsa. Osa laskee myös kävelyvauhdin. Sovelluksilla voi myös seurata kuljettuja matkoja pitkällä aikavälillä ja luoda omia viikottaisia askelmäärätavoitteita.

skanneri.png

4. itkuhälyttimenä.

Hae: Baby monitor. Useita baby monitor -nimisiä sovelluksia.

Älypuhelimen itkuhälytinsovellukset tarvitsevat rinnalleen toisen puhelimen. Esimerkiksi Applen Baby Monitor -sovellus kuvaa lasta, tallentaa lapsen liikkeet ja ilmoittaa, kun lapsi ääntelee tai liikkuu. Sovelluksella voi puhua toisessa tilassa olevalle vauvalle napin painalluksella.

skanneri.png

5. herätyskellona, joka herättää, kun uni on kevyimmillään.

Hae: Sleep as android tai Sleepcycle.

Herääminen on helpompaa kevyen unen vaiheessa. Herätyskellosovelluksissa voi valita esimerkiksi puolen tunnin aikahaarukan, jonka sisällä toivoo herätystä mahdollisimman kevyessä unen vaiheessa. Unen vaiheita mittaavia herätyskelloja on ollut ennen älupuhelimiakin, mutta ne ovat saattaneet maksaa satoja euroja.

skanneri.png

6. kirjaston e-kirjojen lukulaitteena.

Hae: Bluefire Reader (pääkaupunkiseudulla).

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoista voi lainata e-kirjoja, jotka voi ladata luettavaksi älypuhelimeen. Kirjoja lukeakseen puhelimeen täytyy asentaa lukusovellus Bluefire Reader. E-kirjoja voi etsiä nettiselaimen kautta. Kysy e-kirjojen lainaamistapaa ja -sovelluksia oman alueesi kirjastosta.

skanneri.png

7. televisiona.

Hae: Areena, Ruutu tai Katsomo.

Älypuhelimeen voi ladata tv-kanavien mobiilisovelluksia ja katsoa niitä samaan tapaan kuin tietokoneen selaimella.

skanneri.png

8. kitaranvirittimenä.

Hae: guitar tuner. Esimerkiksi Guitar Tuna, gStrings Tuner tai Guitar Toolkit.

Suomalainen Guitar Tuna toimii sekä Android- että iPhone-puhelimilla, gStrings Tuner Androidissa ja Guitar Toolkit iPhonessa.

skanneri.png

9. reaaliaikaisena juna-aikatauluna.

Hae: Junat kartalla.

Junat kartalla -sovelluksella voi seurata reaaliaikaisesti junien kulkua Suomen kartalla ja nähdä, ovatko junat aikataulussa.

Andropas-, ReittiGPS- ja Reitit-sovelluksilla voi etsiä hakea pääkaupunkiseudulla parhaan reitin julkisilla kulkuneuvoilla, kävellen tai polkupyörällä.

skanneri.png

10. puhuvana ja puhetta ymmärtävänä sanakirjana.

Hae: sanakirja.

Google kääntäjä -sanakirja ymmärtää puhetta, mutta myös puhuu haluamasi sanan käännettävällä kielellä. Voit sanoa sovellukselle käännettävän sanan tai lauseen, ja se kirjoittaa ja puhuu sen haluamallasi kielellä.

skanneri.png

11. matkaoppaana.

Hae: Esimerkiksi Tripadvisor – tai matkakohteesi nimellä.

Tripadvisorista voi tarkistaa muiden matkailijoiden mielipiteitä ravintoloista, hotelleista ja muista kohteista. Minne matkustaakin, kannattaa etsiä sovelluksia matkakohteen nimellä. Matkaoppaita ja karttoja voi ladata kännykkään off-line-tilaan ja käyttää ilman, että itse matkakohteessa tarvitsisi käyttää internet-yhteyttä.

Esimerkiksi Pietarin Eremitaasi-taidemuseolla on kännykkäsovellus, joka toimii sekä virtuaalimuseona missä tahansa käytettynä, että oppaana itse museossa kulkiessa. Lontoon kaupunginmuseolla on Museum of London: Streetmuseum -sovellus, joka esittelee historiallisia kuvia kaupungista. Liikkuessasi kaupungissa voit katsella kuvia ja tietoa samoista paikoista vaikka sata vuotta sitten.

skanneri.png

12. skannerina.

Hae: scanner. Esimerkiksi CamScanner tai JotNot Scannner.

Älypuhelimen skannerilla voi skannata eli lukea kuvia ja tallettaa ne pdf-tiedostona. Joitain virallisia asiakirjoja, joissa on vaikkapa allekirjoitus, voi lähettää skannattuna pdf-tiedostona, mutta ei kännykkäkameralla otettuna valokuvana.

skanneri.png

13. suunnistuskarttana ja kompassina.

Hae: Mobo.

Virolaiseen Mobo-sovellukseen voi ladata suunnistuskarttoja, ja sovelluksen kulmassa on myös kompassi. Suomesta sovellukseen on ladattu kymmenkunta suunnistuskarttaa. Sovelluksessa on myös leimausjärjestelmä, jolla voi rekisteröidä käymänsä rastit.

skanneri.png

14. vatupassina.

Hae: vatupassi tai spirit level. Esimerkiksi  Vatupassi&laserpassi tai Spirit Level Made Simple.

Kännykän vatupassilla voi mitata kallistuskulmia kuten oikeallakin vatupassilla. Joissain sovelluksissa on myös mittanauha.

skanneri.png

15. parkkikolikoina.

Hae: Parkman.

Parkman-pysäköintimaksusovellus toimii isoimmissa kaupungeissa Suomessa. Mukana ei tarvitse kantaa kolikoita parkkimittariin, eikä pysäköinnistä tarvitse maksaa pidempään kuin sitä käyttää. Rahaa mittariin voi lisätä kännykästä siellä, missä itse sattuu olemaan. Sovellus perii jokaisesta pysäköintikerrasta 0,49 euron palvelumaksun.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 11996

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>