A-klinikkasäätiön liikuntafysiologi Jukka Koskelon mukaan esimerkiksi rakennusmiehet saattavat käyttää dopingia piristymiseen ja lihaskunnon kasvattamiseen.
Tutkimusten mukaan jopa 40 000 suomalaista on joskus kokeillut dopingia. Yleensä dopingin käyttäjät ovat nuoria kuntosaliharrastajia, useammin miehiä kuin naisia.
20-vuotias Alec tilasi testosteronitasoja nostavia kapseleita netistä. Kuukauden kokeilun jälkeen Alecin paino nousi yli viisi kiloa.
– Omalla kohdallani kapselit toimivat. Huomasin, että lihaskasvu oli nopeutunut. Lähinnä ne toimivat ruokahalua lisäämällä, Alec kertoo.
Kuntosaleilta doping on levinnyt myös työelämään. Dopingin käyttöä tutkinut liikuntafysiologi Jukka Koskelo A-klinikkasäätiöstä kertoo, että esimerkiksi rakennusmiehet saattavat käyttää dopingia töissä jaksaakseen.
– Rakennusmiehet tekevät pitkiä päiviä ja hyvin fyysistä työtä. He käyttävät doping-aineita lihasmassan kasvattamiseen ja piristeitä raskaassa työssä jaksamiseen, Koskelo sanoo.
Myös ulkonäkötyöläiset saattavat Koskelon mukaan käyttää dopingia.
– Kansainvälisellä tasolla puhutaan esimerkiksi malleista ja näyttelijöistä. Siellä pitää näyttää hyvältä joka ainoa päivä.
Doping-aineista voi seurata lukuisia haittoja iho-ongelmista esimerkiksi gynekomastiaan, eli miesten rintojen kasvuun. Lisäksi netistä tilatut doping-aineet voivat sisältää aivan muuta kuin pakkauksessa on luvattu.
– Joidenkin tutkimusten mukaan 90 prosenttia aineista voi olla huijausta. Siellä voi olla esimerkiksi maalipölyä, sementtiä, erilaisia epäpuhtauksia, Koskelo sanoo.
Rasvanpolttajat kiinnostavat
Yleisimpiä doping-aineita ovat testosteronia sisältävät aineet ja anaboliset steroidit. Niiden lisäksi Jukka Koskelo on huomannut, että netissä keskustellaan paljon laihtumista tehostavista rasvanpolttaja-aineista. Osa niistä on vain lisäravinteita, mutta joihinkin rasvanpolttajista on lisätty myös laittomia aineita.
– Tässä näkyy fitness-buumi. Halutaan nopeasti tuloksia, Koskelo sanoo.
Rasvanpolttajien käyttö on tuttua myös kuntosalilla. Kampin Fressi-kuntokeskuksen keskusvastaava Lari Pakkasen mukaan rasvapolttajat ja lisäravinteet perustuvat kuitenkin pitkälti placebo-efektiin.
– Rasvanpolttajia tilataan verkosta ja syödään niitä siinä toivossa, että kapselit tekevät työn laihtumiseksi. Todellisuudessa tuloksia saadaan liikunnalla ja oikealla ruokavaliolla. Toki rasvapolttajissa voi olla jotain, mikä auttaa. Monessa on esimerkiksi kofeiinia, joka kyllä piristää aineenvaihduntaa. Ne eivät kuitenkaan ole mitään ihmelääkkeitä.
A-klinikkasäätiön ylläpitämä, netissä toimiva Dopinglinkki järjestää tänä vuonna kuntosalien henkilökunnalle koulutusta doping-käytön tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen. Suomessa toimii jo satoja saleja, jotka ovat sitoutuneet doping-vapaaseen kuntoiluun.
Kuntokeskus Fressissä dopingiin on nollatoleranssi.
– Emme me voi yrityksenä sallia, että täällä tapahtuu mitään laitonta. Pahimmassa tapauksessa purkaisimme asiakassopimuksen dopingia käyttävän asiakkaan kanssa.
20-vuotias Alec ei ryhtyisi kokeilemaan kapseleita uudelleen. Yksi syy on kapseleiden korkea hinta, mutta hän uskoo pääsevänsä haluamiinsa tuloksiin myös ilman apua.
– Lähdin vain kokeilemaan, onko ne mistään kotoisin vai onko kyse vain myyntihuijauksesta.