USA:n turvallisuusvirasto NSA kuuntelee puhelumme, lukee Facebook-viestimme ja tietää Google-hakumme. YleX Etusivu kysyy, onko terrorismin torjunnan nimissä tehdystä verkkourkinnasta enemmän hyötyä vai haittaa?
YleX Etusivun haastattelussa piipahtanut tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen on kritisoinut kansainvälisesti NSA:n toimintaa haastatteluissa ja sosiaalisessa mediassa. Hän tietää, kuinka meitä vakoillaan. Yhdysvaltojen tiedustelupalveluilla on laillinen lupa seurata ulkomaalaisten henkilöiden liikennettä, kun tietoliikenne menee Yhdysvaltojen kautta tai päätyy yhdysvaltalaisiin palveluihin.
- Se ei kuulosta kauhean pahalta ennen kun tajuaa, että me olemme niitä ulkomaalaisia. Me käytämme niitä palveluita, kuten Googlea, Facebookia ja Twitteriä ihan koko ajan, Mikko Hyppönen muistuttaa.
Tietoturva-asiantuntijan mukaan on mahdotonta sanoa varmaksi, keitä kaikkia NSA tarkkailee, mutta olettaa voi, että myös meitä aivan tavallisia ihmisiä seurataan.
- Olettaa voi, että he ovat keränneet sinunkin tekstiviestejäsi, sähköpostejasi, paikkatietojasi ja Google- hakujasi ja heillä on mahdollisuus säilyttää näitä tietoja ikuisesti, Hyppönen sanoo.
Tutkimusjohtaja tuntee netin hyvät ja huonot puolet, eikä ole valmis antamaan omia tietojaan NSA:lle ilman vastaväitteitä. Hyppönen puolustaa oikeuksiaan silläkin uhalla, että se tekee hänestä todennäköisesti entistä kiinnostavamman tarkkailtavan.
- Internet on muuttanut koko maailman ja tuonut meille kaikkea hyvää. Se sama netti on mahdollistanut tämän massaseurannan. Nyt on teknisesti mahdollista seurata koko maailman kommunikointia, ja se että joku on teknisesti mahdollista, ei tee siitä oikeutettua, Hyppönen alleviivaa.
Hyppönen huomauttaa, että olemme suorastaan umpirehellisiä internetille.
- Olemme rehellisempiä netille kuin läheisillimme. Kerromme nettiin kaiken, mitä ajattelemme.
Kuuntele mielenkiintoinen haastattelu alta.