Quantcast
Channel: YleX Popuutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11996

Hakkerit ovat vaaraksi myös uhanalaisille eläimille

$
0
0

Hakkerit eivät ole vaaraksi pelkästään ihmisille, vaan myös seurantapantoja kantaville uhanalaisille eläinlajeille.

Kirjoittaja: 
Anni Saastamoinen
Lähde: 
Mashable

Uhanalaisten eläimien salametsästys on aina varsin niljakasta, mutta niljakkuudellekin on avautunut uusia tasoja teknologian myötä. Nyt uhanalaisilla eläimillä on aivan uusi vihollinen: seurantapantoja hakkeroivat rikolliset. Kaikista vaarallisin salametsästäjä saattaa siis istua tietokoneen äärellä, eikä suinkaan väijyä pusikoissa. 

Viime heinäkuussa hakkerit yrittivät murtautua Pannan tiikerireservaatissa majailevan bengalintiikerin kaulassaan kantamaan seurantapantaan, jolloin koko maailma havahtui salametsästyksen uusiin mahdollisuuksiin. Vaikka heinäkuinen hakkerointiyritys epäonnistui, sai se eläinsuojelijat pähkäilemään kuinka saada käsiinsä salametsästäjä, joka saattaa istuskella toisella puolen maailmaa tietokoneensa äärellä. 

Seurantapanta soisi salametsästäjille varsin arvokasta tietoa, sillä sen avulla he saisivat tiedon eläimen olinpaikasta muutaman metrin tarkkuudella. Arvokkaita ovat pannatkin - ne maksavat tuhansia euroja, ja niiden  eläimiin kiinnittäminen tuo vielä lisäkustannuksia. Kustannussyistä pantoja laitetaankin ainoastaan kaikista uhanalaisimmille lajeille, kuten bengalintiikeireille, lumileopardeille, sarvikuonoille ja elefanteille - valitettavasti salametsästäjät himoitsevat juuri noita samaisia eläimiä, sillä niistä saa suurimmat rahat. 

WWF:n edustaja Allan Crawford kertoo, että varustelukisa hakkereita vastaan on kova.

- On jatkuvaa taistelua pysyä salametsästäjien edellä, meidän teknologiamme on auttamatta vanhempaa kuin heidän käyttämänsä, Crawford sanoo.

Vaikka seurantapantoja ei todellakaan ole helppo hakkeroida, sai heinäkuinen hakkerointitapaus eläinsuojelijat hälytystilaan, joskaan sen jälkeen ei olla havaittu uusia hakkerointiyrityksiä. Crawfordin mukaan laitteiden tietosuojaan olisi kuitenkin panostettava entistä enemmän. 

- Rikollisessa toiminnassa liikkuu niin suuria rahoja, että rikollisten on vara ostaa kalliimpia laitteita ja käyttää kalliimpaa teknologiaa, joka puolestaan vaarantaa uhanalaiset eläimet. Jos rikollisilla on varaa laittaa rahaa teknologiaan, joka paljastaa näille arvokkaiden uhanalaisten eläimien sijainnin, on se heidän puoleltaan fiksu sijoitus. Salametsästyksessä liikkuu paljon rahaa, Crawford pahoitteli.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 11996

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>