Eduskunta otti torstaina 20. helmikuuta käsittelyyn kansalaisaloitteesta alkunsa saaneen tasa-arvoisen avioliittolain. Tällä hetkellä aloitetta kannattaa 109 kansanedustajaa, ja YleX Etusivu haastatteli Tahdon 2013 -hankkeen Milla Halmetta aiheesta.
Tasa-arvoinen avioliittolaki puhutti paljon puolesta ja vastaan eilisessä eduskunnan istunnossa. Tahdon 2013 -hankkeen poliittisen vaikuttamisen koordinaattori Milla Halme uskoo aloitteeseen vakaasti ja tuumaa, että vaikka hanke kaatuisi tällä kertaa, sen raunioista koottaisiin varmasti uusi.
Tällä hetkellä aloitetta tukee 109 kansanedustajaa, joiden määrää on selvitelty useasta eri tiedonlähteestä.
- Aloitimme vuoden 2011 vaalien vaalikonevastauksista, mutta siitä on kulunut monta vuotta, joten halusimme vahvistaa meidän tietojamme kansanedustajien eri medioille antamista vastauksista ja olemme tehneet gallupeja. Tärkeä pohja ovat olleet kansalaisaloitteen allekirjoittaneet 79 kansanedustajaa, mutta olemme myös tavanneet kansanedustajia ja tiedustelleet heiltä suoraan, Halme kertoo YleX Etusivun haastattelussa.
Vaikka enemmistö kansanedustajista onkin ilmaissut tukevansa kansalaisaloitetta ei se Halmeen mukaan tarkoita, että hankkeen suhteen oltaisiin jotenkin varmalla pohjalla.
- Eihän tämä ole tällä selvä. Aikaisemminkin erilaiset kampanjat ovat kuvitelleet, että sata nimeä on jossakin listassa ja sillä saataisiin sitten vahvaa ilmastolakia tai milloin mitäkin. Kyllä me jännitämme äänestykseen saakka, mutta kyllähän tämä on kauhean rohkaisevaa, Halme huokaisi.
Halme pohtii, että kansalaisaloitteen eteneminen lakivaliokunnan äänestykseen saakka on varmaa, koska kansanedustajat haluavat kunnioittaa sitä.
- Jollei aloite pääse suuren salin äänestettäväksi, kansa jää ilman vastausta. Olipa se vastaus kielteinen tai myönteinen, tämä tulee joka tapauksessa äänestettäväksi, Halme uskoo.
Halmeen mukaan hankkeen taustajoukkojen tutkimuksessa selvisi, että aloitteen kannatus on jakaantuneinta Keskustan ja Kokoomuksen ryhmissä, mutta Halme muistuttaa noiden puolueiden tukevan edustajiaan - jokainen edustaja äänestää siis omatuntonsa mukaan. Perussuomalaisten Halme taas kertoo nojautuneen siihen, että heidän on noudatettava vaaliohjelmaansa, mutta myös myönteisiä vastauksia puolueesta on tipahdellut.
Halme kertoo, ettei kansanedustajien vaikeneminen heidän kantaansa aiheeseen kysyttäessä ole huono juttu.
- He varmaan haluavat miettiä loppuun asti, ja me haluamme kunnioittaa heidän rauhaansa tutustua asiaan. Kansanedustajillahan on valtavasti asioita, joihin he joutuvat ottamaan kantaa ja tekemään päätöksiä. On hieno juttu, että sanovat olevansa epävarmoja koska haluavat vain pohtia.
Tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisestä on puhuttu symbolisena eleenä, sillä Suomessahan samaa sukupuolta olevat voivat joka tapauksessa rekisteröidä parisuhteensa, jolloin suhde on lain silmissä samalla viivalla perinteisen avioliiton kanssa.
- Tämä on symbolinen ele, mutta hirvittävän merkittävä sellainen. Tämä on monelle periaatekysymys ja enemmistön mielestä hyvin tärkeä sellainen. Että loppuu tämä parisuhteiden jaottelu, miten toinen parisuhde olisi jollakin tavalla toista parempi. Tämä on se kansalaisaloite, joka raivaa tietä muille aloitteille ja näyttää, kuinka muutos voidaan saada aikaiseksi, Halme sanoo.