Sata vuotta siten homot olivat miehimyksiä, kertoo tutkija YleX Etusivulle.
Suomalaista homokulttuuria tutkinut Sandra Hagman kertoo, että sata vuotta sitten homouteen liittyvät termit olivat erilaisia. Hänen tammikuussa julkaistussa Seven queer brothers -väitöskirjassaan kerrotaan esimerkiksi miesrakastajista. Sen lisäksi oli toinenkin kahvipöydässä käytetty sana.
- Miestä, joka halusi olla pelkästään miesten kanssa, saatettiin kutsua maalaisyhteisössä myös miehimyksiksi, Hagman kertoo YleX Etusivussa.
Miehimyksiin ja miesrakastajiin suhtauduttiin eri tavalla kuin tänä päivänä. Siihen vaikutti muun muassa se, että seksuaalisuudesta puhuttiin aivan eri tavalla. Seksuaalisuudesta puhuttiin sanalla sukuelämä. Paitsi julkisuudessa, jossa koko asiaa ei ollut edes lupa käsitellä.
- Tavallisten ihmisten kanssakäymisessä arvoa oli enemmän muilla asioilla kuin sillä, mitä tekee vällyjen välissä tai saunassa.
Sandra Hagman sanoo, että 1900-luvun alussa ei ollut varsinaisesti tarvetta tulla ulos kaapista.
- Kenenkään ei olisi tarvinnut tulla sen asian kanssa jotenkin erikseen esille. Rakkaussuhteita oli samaa sukupuolta oleviin ilman, että niistä olisi tarvinnut isosti hätäillä, että mitä siitä ajatellaan.