YleX:n Uuden musiikin iltavuoro esittelee radiossa ja netissä demoasteella olevia Kellarin bändejä ja artisteja maanantaista torstaihin. Viime viikon parhaaksi Kellari-artistiksi YleX:n musiikkitoimittajat valitsivat vasta 17-vuotiaan elektropop-monilahjakkuuden Sparkin.
Viime viikon neljästä Kellari-artistista Uuden musiikin iltavuoron musiikkitoimittajat valitsivat parhaaksi 17-vuotiaan Sparkin eli Pietari Pyykösen. Itse biisinsä säveltävä ja sanoittava kaveri teki puolitoista vuotta työn alla olleen Head vs Heart levyn suosikkiartistinsa, vuonna 2012 Uuden Musiikin Kilpailussakin kilpailleen elektrorock-yhtye Iconcrashin laulaja-tuottaja Jaani Peuhun avustuksella.
- Mahtavaa, kun nuori tekijä toteuttaa unelmaansa, saa idolinsa mukaan ja he luovat yhdessä jotain mistä molemmat ovat ylpeitä. Laulu kuulostaa hieman liian pinnalliselta, syvyys ja viileys toisivat lisää uskottavuutta. Vaikka soundissa on lähdetty rehellisesti ottamaan inspiraatiota viimeisen kolmen vuosikymmenen elektronisesta musiikista, on tässä ehkä tahattomalla tavalla liian eilismäinen soundi. Paketti on lupaava, mutta parantamista vielä löytyy. Jos kuitenkin tässä vaiheessa homma on tällä mallilla, mitähän tapahtuu Sparkin vielä kypsyessä ja kehittyessä, musiikkitoimittajat hämmästelevät.
Milloin ja miten aloitit musan tekemisen?
- Innostuin musasta parivuotiaana, kitaransoiton ja omien biisien kirjoittamisen aloitin 7-vuotiaana. Äänittelin kotona biisejä, poltin niitä levyille ja suunnittelin levyille kansia. Spark-nimi tuli mukaan jo vuonna 2006, mutta musiikki oli vielä syksyyn 2011 asti rock-painotteista. Sitten löysin Iconcrashin Stockholm-biisin ja tapasin laulaja-tuottaja Jaani Peuhun yhtyeen keikan jälkeen. Jaani innostui akustisesta sinkustani ja alkoi opettaa minua tuottamaan musaa. Nyt vihdoin lähes parin vuoden huolellisen väännön jälkeen on levyni saatavilla digikaupoista läpi Telluksen.
Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?
- Head vs Heart -debyytti tosiaan ilmestyi vasta ja ura on aika alkutekijöissään. Yhdeksi saavutukseksi on toki laskettava se, että tein suosikkiartistini kanssa loistavan elektropoplevyn, josta voimme molemmat olla ylpeitä. Muita saavutuksia on muun muassa ensimmäinen keikka ja Incompleten soiminen Uuden musiikin iltavuorossa. On myös lämmittänyt sydäntä kuulla omien suosikkiartistien diggailevan Sparkia, mutta näitä en ihan kuitenkaan saavutuksiksi laskisi.
Paljonko olet keikkaillut ja millainen live-esiintyjä olet?
- Olemme livebändin kanssa treenanneet loppukesästä lähtien. Marraskuussa soitimme harjoituskeikan ensi vuotta varten, jolloin olisi suunnitelmissa keikkailla enemmän - muuten olen esiintynyt akustisesti pitkälti joko soolona tai yhdessä kosketinsoittaja Severin kanssa. Nautin suuresti esiintymisestä ja tuntuu luonnolliselta olla lavalla.
Mihin tähtäät, onko musiikki vain harrastus vai haluatko siitä ammatin?
- Ehdottomasti haluan Sparkista ammatin. Spark on yhtä kuin minä, Spark on elämäni. Mun suurin unelma on saada musiikkini mahdollisimman monen ihmisen korviin, menestyä musiikillani ja ylipäätään toteuttaa itseäni Sparkina. Olen 2-vuotiaasta asti unelmoinut tästä eikä mikään oikeastaan ole muuttunut.
Mitkä ovat esikuvasi?
- Arvostan artisteja, jotka seuraavat periksiantamattomasti visiotaan. Olen jo vuosia ihaillut Lauri Ylösen ja Ville Valon biisinkirjoitustaitoja, karismaa sekä tyylitajua. Darren Hayes on myös mainittava.
Miten biisit syntyvät, teetkö kaiken itse vai saatko myös ulkopuolista apua biisintekoon?
- Biisejä syntyy paljon silloin, kun elämässä on jokin normimeiningistä poikkeava tilanne. Tällöin saatan kirjoittaa yhtä biisiä varten ajatuksia auki kuudenkin sivun verran, mitä sitten pitkään editoin ja pohdiskelen. Musa syntyy yleensä tekstin jälkeen tai siinä sivussa, mutta usein vain lähtemällä tekemään. Meen sen ehdoilla, mikä kuulostaa hyvältä. Jos ajaudun lukkoon biisin kanssa, saatan soittaa sen Jaanille, jolta kyllä löytyy ideoita. Viime aikoina olen etsinyt co-write-kumppaneita saadakseni uutta näkökulmaa biisintekoon, ja onpa co-write-sessiosta ollut puhetta erään toisenkin suosikkiartistini kanssa.
Onko sanoituksilla tärkeä rooli?
- Tekstin täytyy merkitä minulle jotain. Kirjoitan usein asioista, jotka pyörivät mielessäni tai suoraan tunteistani. Pidän paljon niin vertauskuvallisesta kuin suorastakin kerronnasta, ja minusta on mielenkiintoista yhdistää näitä kahta tyyliä. Biisini ovat englanniksi, jotta sanomani tavoittaisi suuremman yleisön, ja pyrin koko ajan sitä kohti, että tekstini olisivat vertailukelpoisia natiivien kirjoitusten kanssa. Itse asettamani rima on korkealla.
Mikä inspiroi sinua musiikillisesti?
- Arvostan kaikenlaista musaa, ja siten myös ammennan monenlaisesta musasta. Erään biisin kirjoitin Mew-yhtyeen innoittamana, mutta ei se juuri Mewilta kuulosta. Uskon, että tekeillä olevaan biisiin vaikuttaa kaikki mitä elämässään on kokenut. Inspiroidun helposti muun muassa erilaisista lainauksista, leffoista, niiden reploista, keskusteluista ja uusista ajatuksista. Eniten inspiroi elämä.
Miltä tuntuu, kun oma biisi soi radiossa?
- Se on huikea fiilis. Aivan epätodellista. Siinä sitä miettii, että ’I’ve come a long way’.
Spark @ Facebook
Spark @ Soundcloud
Spark kotisivut
YleX:n Kellarin kautta demoasteella olevat bändit ja artistit voivat saada musiikkiansa radioon. Lue ohjeet ja lähetä oma kappaleesi - tästä aukeaa tie tähtiin – tai vähintäänkin radioaalloille asti!