Palvelualojen ammattiliitto PAMilla on Uudenmaan alueella hoidossaan yli 190 keskeneräistä työpaikkojen riita-asiaa. Näistä yli puolet liittyy palkkavilppiin ja valtaosa palkkahuijatuksi joutuneista on nuoria tai maahanmuuttajia.
Nuoret ja maahanmuuttajat joutuvat yhä useammin palkkavilpin uhreiksi, kirjoitaa Yle Uutiset. PAMin toisen varapuheenjohtajan Kaarlo Julkusen mukaan yksinomaan ammattiliiton Helsinki-Uudenmaan toimistolla on hoidettavanaan lähes 200 erilaista riita-asiaa. Näistä yli puolet liittyy palkkasaataviin ja tapausten määrä vain kasvaa.
- Tyypillisin tapaus on, että ihmisen kanssa, jolla ei ole tietoa omista työehdoistaan, sovitaan työsopimuksessa selvästi pienempi palkka kuin sen työ- ja palkkaehtosopimuksen mukaan kuuluisi olla. Varsinkin ihminen, jolla kielitaito on heikko, joutuu helposti uhriksi, Julkunen sanoo.
Julkusen mukaan valtaosa palkkavilpin uhreista onkin nuoria tai maahanmuuttajia. Tapaukset tulevat ammattiliiton tietoon yleensä siinä vaiheessa, kun joku ystävä tai työkaveri kehottaa alipalkattua ottamaan asiasta yhteyttä.
- Tämä on vain jäävuoren huippu. Minä uskon, että määrä on monikymmenkertainen, jos ajatellaan juuri nuoria ja maahanmuuttajia, joilta jää oikea palkka saamatta.
Alipalkkaus on erityisen tavallista pienissä hotelli- ja ravintola-alan yrityksissä sekä kaupan alalla.
- Asiaan vaikuttaa taloudellinen tilanne, mutta myös se, että alalle on tullut paljon yrityksiä, jotka ovat alalla vain käymässä. Työnantajaliittoon kuuluvat yritykset noudattavat työehtoja paljon paremmin, Julkunen toteaa.