Suomi ostaa energiaa ulkomailta vuosittain 8,5 miljardilla eurolla. Tuoreen raportin tekijät haluavat, että rahat käytettäisiin kotimaisiin yrityksiin.
Kymmenen professorin työryhmä ehdottaa, että suomalaisesta sähköntuotannosta päätettäessä tutkittaisiin ensin kunnolla ja päätettäisiin vasta sitten. Se haluaa muutoksen olevan ensi vuoden eduskuntavaalien asialistalla.
YleX Etusivussa vieraillut työryhmän sihteeri Oskari Nokso-Koivisto sanoo, että esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa on tähän asti otettu paremmin asioista selvää.
- Yksittäisistä keinoista voidaan olla eri mieltä, mutta näissä maissa energiapolitiikka perustuu hyvin laajoihin tutkimuksiin. Täältä on helppo huudella, että Saksassa kotitalouksien sähkö maksaa ihan hirveästi. Niin maksaakin, mutta siihen on aika monta syytä, Nokso-Koivisto sanoo YleX Etusivun haastattelussa.
Hän sanoo, että esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa päätetään sähköntuotannon painopisteistä tuhatsivuisten tutkimusten pohjalta, kun Suomessa on menty musta tuntuu -pohjalta.
Sähköä tulee töpselistä ja katuvalot palavat entiseen malliin, joten maallikko voisi kysyä, missä on ongelma. Nokso-Koivisto sanoo, että Suomessa sähköä tehdään raaka-aineista, joiden hinnat ovat nousseet 90-luvulta merkittävästi. Öljy on moninkertaisesti kalliimpaa kuin ennen.
- Samaan aikaan teknologian hinta on laskenut rajusti. Kaikki tietävät, että kännykkä näytti ihan erilaiselta 10-20 vuotta sitten. Samalla tavalla energiateknologioiden hinnat ovat laskeneet rajusti.
Suomi ostaa ulkomailta tuotua energiaa vuodessa 8,5 miljardilla eurolla. Nämä rahat olisi professorityöryhmän mukaan järkevämpää käyttää suomalaisen energiateknologian kehittämiseen. Työryhmän esittämiä tavoitteita energiapolitiikalle ovat esimerkiksi energiatehokkuuden parantaminen kiinteistöissä ja teollisuudessa.
- Se, että pystytään tekemään sama tuotanto vähemmällä energialla. Ne ovat aika halpoja muutoksia yleensä.
- Toinen ovat älykkäät järjestelmät eli se, mitä saadaan aikaan uutta tietotekniikkaa käyttämällä. Suurin osa lämmitetyistä tiloista on tyhjillään. Pienellä IT-hässäkällä me voidaan laittaa lämmitys pois silloin, kun tilassa ei ole ketään ja nostaa lämpötila mukavaksi tuntia ennen kuin joku on menossa sinne. Siinä säästetään hirveästi energiaa.
Työryhmän raportin tiivistävän muutaman minuutin videon voi katsoa osoitteessa www.energiapolitiikka.fi.