Suomalainen valokuvaaja lähtee Afrikkaan nukkumaan taivasalle petolaumojen keskelle.
Suomalainen palkittu ammattikuvaaja, Jere Hietala, on lähdössä Afrikkaan seuraamaan namibialaisten metsänvartijoiden arkea, kun he valvovat, ettei uhanalaisia eläimiä salametsästettäisi sukupuuttoon.
Edessä voi olla muun muassa väkivaltaisia kohtaamisia salametsästäjien kanssa, kun molemmat osapuolet ovat aseistettuja, mutta se ei huoleta Hietalaa. Vankilatuomiota pelkäävät salametsästäjät voivat käyttäytyä arvaamattomasti vartijat kohdatessaan.
- Voi olla, etten ole miettinyt sitä loppuun asti. En mä ole huolissani, koska missä vain voi tapahtua kaikenlaista. Jos tuolla tapahtuu jotain, niin sitten tapahtuu, Jere Hietala sanoo YleX Aamun haastattelussa.
Valokuvaajan mielestä suurin riski piilee taivasalla nukutuissa öissä keskellä ei mitään. Häntä on varoitettu myrkkykäärmeistä, hyeenoista ja leijonista.
- Mulle sanottiin suoraan, että pitää olla huolissaan siitä, jos jostain tulee iso lauma hyeenoja. Se ei ole mikään vitsitilanne. Siihen pitää olla varautunut.
"Minun pelättiin olevan rikollisjärjestön kätyri"
Jere Hietala tunnetaan muun muassa mainoskuvista. Hän on kuvannut Vain elämää -sarjan tähtiä sekä kansainvälisten brändien mainoskuvia. Ura alkoi kuitenkin toisenlaisissa merkeissä vuonna 2003, kun hän kuvasi freelancerina Abu Dhabissa armeijan erikoisjoukkojen koulutusta. Hietala uskoo sen lopulta vakuuttaneen afrikkalaiset siitä, että suomalainen mies pärjää vieraalla maaperällä.
Hietala kertoo hakeneensa uhanalaisten eläinten auttamistyöhön kahden vuoden ajan.
- Alussa vastaanotto oli sellaista, että he eivät tiedä, kuka minä olen ja pelättiin minun olevan mahdollisesti rikollisorganisaatioiden kätyri, joka geotäggää paikat, missä eläimet liikkuvat, Hietala sanoo.
Kuvaaja uskoo, että metsänvartijat vakuuttuivat lopulta hänen aiemmasta armeijayhteistyöstään.
- He vakuuttuivat, että osaan pitää itsestäni jollain tasolla huolta siellä. En tarkoita mitään ampumistilanteita, vaan sitä, että tilanteen vaatiessa olen tarpeeksi kovapäinen.
Hietala sanoo myös hankkineensa kuvausmatkalle sponsorit.
- Sanoin, että olen saanut sponsorit mukaan. Mä maksan teille tästä, että tuun sinne.
Hietala arvioi, että hänen järjestelykykynsä ja vaivannäkönsä vakuuttivat myös epäilevät mielet.
"Kilo sarvikuonoa on vuoden palkka"
Vain muutama päivä sitten Maailman luonnonsuojelujärjestö WWF tiedotti, että luonnossa elävien selkärankaisten määrä on puolittunut 40 vuodessa. Hietala sanoo, että häntä huolettavat erityisesti sarvikuonojen, tiikerien ja elefanttien kohtalo. Niiden kohtaloksi on koitumassa ihmisten köyhyys, hän sanoo.
- Suurin ongelma ovat ilmeisesti kaukoidästä tulevat rikollisjärjestöt, jotka rahoittavat sitä. Paikallinen köyhä väestö saadaan tekemään nämä tapot. Kilosta sarvikuonon sarvea maksetaan 75 000 euroa. Jos kaataja saa siitä vaikka kymmenen prosenttia, niin se voi olla vuoden palkka.
Hietala lisää, että siinä vaiheessa moni ei mieti enää eläintä. Esimerkiksi oman perheen hyvinvointi menee eläintensuojelun edelle.
- Se on ongelma ja koko ajan tulee vain enemmän rahaa, koska eläimiä on koko ajan vähemmän, Hietala sanoo.
Suomalaiskuvaajan kuvista kootaan näyttely, joka kiertää ainakin Suomessa, Italiassa ja Yhdysvalloissa. Hietala sanoo, ettei saa tuloista penniäkään vaan ne käytetään eläinten suojeluun. Tulossa on näyttelyiden lisäksi huutokauppa, jossa alkuperäiset kuvat myydään.
Metsänvartijoiden arjen lisäksi Hietalaa haluaa tallentaa hyviä asioita.
- Ensisijainen tavoite on kuvata kaikkea kaunista, mikä siihen liittyy. Eli sarvikuonoja kipittämässä kukat suussa.
Tekeillä on myös dokumentti matkasta, jonka kuvaa Joonas Kenttämies. Sen kautta Hietala toivoo keräävänsä lisää rahaa hyväntekeväisyyteen.
Kuuntele haastattelu alta.