Niin sanotut uutiskyylät bongailevat tiedotusvälineiden tekemiä virheitä. Sosiaalisessa mediassa virheille naureskellaan.
Sosiaalisen median ansiosta monet ovat innostuneet jakamaan tiedotusvälineistä löytämiään virheitä. Yle Uutiset kertoo, että mediakritiikin ympärille on syntynyt blogeja ja parodiasivuja.
- Joku kokee tärkeäksi paljastaa epäkohtia, joku haluaa pitää hauskaa, joku haluaa huomiota ja kaivaa erilaisia asioita esille, jotta voi nillittää niillä, bloggaaja ja tietokirjailija Katleena Kortesuo sanoo.
Tampereen yliopiston journalismin tutkija Heikki Heikkilän mielestä toimittajien ei tulisi suivaantua yleisön innostuksesta bongailla mediassa tehtyjä virheitä.
- Se kertoo siitä, että uutisilla ja journalismilla on ihmisille niin paljon merkitystä, että journalismin laatua ollaan itsekin valmiita tarkkailemaan, Heikkilä kertoo.
Heikkilän mielestä kasvanut mediakritiikki-ilmiö ei kerro tiedotusvälineiden tason huonontumisesta, mutta kiire toimituksissa on kuitenkin lisääntynyt.
– Lukijoilla on aina se etuoikeus, että heillä on enemmän aikaa kuin toimittajilla punnita tietojen paikkansapitävyyttä. Heillä on pieni yliote suhteessa toimittajiin, jotka joutuvat välillä tekemään asioita nopeassa tahdissa, Heikkilä sanoo.
Hyvää journalistista tapaa valvovassa Julkisen sanan neuvostoon tulee vuosittain 300–350 kantelua, joista osa liittyy median tekemiin virheisiin.