Helsingin poliisilaitoksen Facebook-sivullaan julkaisema tiedote herätti porua ja keskustelua.
Helsingin poliisilaitos julkaisi eilen Facebookissa tiedotteen, jossa hieman syyllistäen kritisoitiin perättömän raiskausilmoitusten tekemistä. Tiedotteessa kerrottiin esimerkiksi, että:
"Minusta tuntuu että minut on huumattu ja raiskattu"... tarinaa rytmitetään sanoilla "kai", "ehkä" ja "luulisin"... Pahimmillaan perättömällä ilmoituksella voi pilata toisen ihmisen elämän. Mutta eipä sillä niin väliä, kunhan saan vaan vellovan syyllisyydentuntoni rauhoittumaan eilisillan osalta?
YleX Etusivu otti yhteyttä Helsingin poliisilaitoksen väkivaltarikosten tutkimusyksikön rikoskomisario Jyri Hiltuseen ja kyseli, kuinka paljon perättömiä raiskausilmoituksia todella tehdään.
- Jos tulee raiskatuksi ja tekee siitä ilmoituksen, se ei tietenkään ole turhaa. Jos viettää viikonlopun miten sattuu ja tekee keksityn ilmoituksen, se on meille turha ilmoitus ja teetättää turhaa työtä, Hiltunen sanoo.
Turhia tai epävarmoja raiskausilmoituksia tulee Hiltusen mukaan jonkin verran. Osa ilmoittaa vilpittömästi, ettei muista illan tapahtumia ja pyytää poliisia selvittämään, mitä on tapahtunut.
- On ilmoitus mikä tahansa, niin niihin suhtaudutaan tapahtuneen rikoksena. Kaikkien ilmoitusten selvittely aloitetaan, kuten rikoksen selvittely aloitetaan, Hiltunen kertoo.
Tiedotteen perimmäinen ajatus Hiltusen mukaan oli se, ettei raiskauksen uhri ole väärän ilmiannon tekijä ja väärän ilmiannon tekijä ei ole raiskauksen uhri.
Tänään Helsingin poliisilaitos pahoittelee Facebook-seinällään sitä, jos jollekin jäi tekstistä sellainen kuva, että tekstissä syytettäisiin raiskauksen uhreja. Viestissä mainitaan myös, että jos epäilee tulleensa raiskatuksi, kannattaa siitä ilmoittaa poliisille.
Kuuntele alta Jyri Hiltusen haastattelu
Lue myös:
Madonna kertoo karusta nuoruudestaan Nykissä: Minut raiskattiin
Raiskausten uhreja auttava: Sukupuoliyhteyteen pakottaminen on harhaanjohtava nimike