YleX Etusivun tuottaja Jukka Lindström ottaa kolumnissaan kantaa viikolla puhuttaneeseen Pori Jazzin pillimehukieltoon.
Kaikki päättyi torstaina Pori Jazzin Twitter-tilin iloiseen viestiin: "Erikoistarjous juuri nyt Pori Jazz -toimistossa: lipunostajalle kaupan päälle pillimehu." Kuvassa oli Mehukatin Trip-mehuja.
Niiltä, jotka eivät seuraa sosiaalista mediaa, pillimehun pruikkaus saattoi mennä kokonaan ohi. Siksi lyhyt kertaus tapahtumista.
Torstaina aamulla Yle Satakunta kertoi, että Pori Jazzin festivaalialueelle ei saa tuoda minkäänlaisia nesteitä. Päätöstä perusteltiin sillä, että alkoholijuomien tuomista alueelle on muuten mahdotonta valvoa.
Nesteiden tuontikieltoa havainnollistettiin kertomalla, että alueelle ei saa tuoda "edes pillimehua". Siitä nimi pillimehukohu.
Tosin sana kohu korvattiin loppuliitteellä "gate", koska Amerikassa murtauduttiin kerran rakennukseen nimeltä Watergate, ja koska toimittajat haluavat ottaa ironista etäisyyttä aikaan, jolloin kohun eteen tehtiin oikeita töitä.
Facebookissa ja Twitterissä alkoi lauman mylvintä. Kansa, joka on valmis kätkemään jallupullon leivän sisälle, ei voinut käsittää, miksi sen juomista pyritään rajoittamaan.
Iltapäivällä Pori Jazz sitten perui nesteiden tuontikiellon. Pillimehu-gate oli ohi ja Mehukatti sai ilmaista mainosta.
Oli kuitenkin Pori Jazzilta nerokas veto syyttää pillimehukiellosta lakia ja viranomaisia.
Alkoholilaki (58 pykälä) ei kiellä alkoholittomien juomien viemistä festarialueelle. Aluehallintovirastokaan ei ole ohjeistanut Pori Jazzia kieltämään alkoholittomien juomien tuontia alueelle. Itse asiassa laki ei kiellä edes alkoholijuomien viemistä festareille. Laki kieltää alkoholijuomien NAUTTIMISEN juhla-alueella.
Kansalainen voitaisiin siis ihan laillisesti päästää festarialueelle viinipullo repussaan, kunhan hän ei nauti sitä alueella. Käytännössä sen valvominen on tietenkin mahdotonta, joten se estetään tarkastamalla reput festariportilla.
On siis järjestäjän laiskuutta, jos kaikki nesteet kielletään. Mutta taas saatiin kansa takajaloilleen holhousvaltiota vastaan, vaikka holhousta ei ollut tapahtunutkaan.
Sen Watergate-jutun salainen tietolähde tunnettiin nimellä syväkurkku. Pillimehu-gaten syväkurkku − taho josta pysytään vaiti − on Suomen kansa.
Suomessa humaltuminen on ihmisoikeus. Täällä Rosa Parksin asemaan nousisi, jos menisi protestina festareille juomaan omia viinoja kaljakarsinan viereen.
Tämä turha kohu paljasti, miten paljon Suomen kansan syvä kurkku janoaa alkoholia, ja kuinka kova korina sieltä pääsee, kun viedään mahdollisuus salakuljettaa viinaa festarialueelle.