Tarvitaanko torninosturin kokoamiseen toinen nosturi? Kyllä ja ei.
YleX:n kuuntelija Artsi tahtoi tietää, miten korkeat työmaanosturit, eli torninosturit kootaan. Artsi pohti, tarvitaanko torninosturin tekemiseen toinen torninosturi, ja jos tarvitaan, niin miten tämä toinen nosturi on saatu koottua? YIT:llä työskentelevä Jyrki Pohjosaho vastasi kysymykseen.
- Lähdetään siitä, että torninosturin pystyyn saamiseksi ei tarvita toista torninosturia. Ison torninosturin kokoamiseen käytetään autonosturia, joka kasaa tornin legopalikan tavoin pystyyn, Pohjosaho kertoo.
Pyörillä liikuteltava ja ajettava autonosturi pystyy kokoamaan torninosturin, jolla voidaan rakentaa korkeitakin taloja. Joillain rakennustyömailla tarvitaan kuitenkin korkeampia torninostureita. Näissä tapauksissa nähdään torninosturin todellinen taika: se kokoaa itse itsensä.
- Nosturin runkoon lisätään nostokappale, joka on kehikkona rungon ympärillä. Tornin runko avataan kehikon sisällä ja yläpää nostetaan hydraulisesti irti alapäästä. Torninosturi nostaa koukullaan väliin tulleeseen aukkoon uuden palan tornia ja kaikki pultataan kiinni.
Kun väliin on saatu uusi pala tornia, nostokappale siirtyy ylemmäs ja työ toistetaan, kunnes nosturi on tarpeeksi korkea.
- Totta kai siellä on miehiäkin auttamassa, mutta kaikki työ hoidetaan koko ajan nosturin omalla koukulla.
Eikö teksti riittänyt? Katso alta havainnollistava video.
Onko sinulla piinaava kysymys, johon tahdot vastauksen? LÄHETÄ KYSYMYKSESI HANNELLE.
Lue Hanne vastaa -palstalta muihin kysymyksiin selvitetyt vastaukset.