Jokainen ihminen on runo, ainakin mikäli sosiaalista mediaa ja tuoretta somehitiksi noussutta runosivua on uskominen.
Useamman käyttäjän sosiaalisen median uutisvirtaan on viimeisen viikon aikana pulpahtanut poikkeuksellisen paljon runoja kaveripiirin edustajista. Runoilmiön takana on Oletruno.fi-sivusto, jonka ovat pystyttäneet Suomisanakirja ja mainostoimisto McCann.
Mainostoimisto McCannin luova johtaja Timo Silvennoinen kertoo, että tähän mennessä runokone on tehtaillut runoja jo yli miljoonalle käyttäjälle. Oletruno.fi-sivuston suosio on lyönyt mainostoimiston ällikällä - reilun viikon ajan toiminnassa olleella sivustolla on ollut huima määrä käyttäjiä.
- Tänään meni miljoonan runon raja rikki, Silvennoinen sanoo.
Runokoneen hurja suosio hämmästyttää mainostoimiston väkeä etenkin siksi, ettei sen tämänhetkinen versio ole edes sen lopullinen ulkomuoto, vaan virallinen versio tulee julki vasta myöhemmin. Silvennoinen kertoo Oletruno.fi-sivuston lähteneen hieman ennenaikaiseen levitykseen.
- Tämähän on markkinointialalla hienoa. Yleensä jokaista tuotosta hiotaan viimeiseen asti, mutta sivuston suosio lähti aivan käsistä, Silvennoinen nauraa.
Oletruno.fi-sivuston toimintaperiaate on lopulta varsin yksinkertainen: McCannin väki rakenteli valmiita runopohjia, ja Suomisanakirja hakee pohjiin sopivia sanoja. Silvennoisen mukaan sivuston käyttäjiltä on tullut hämmästynyttä palautetta, runot kun tuntuvat osuvan toisinaan suoraan maaliin.
- Ilmeisesti siinä on mukana sellaista runon magiikkaa, sillä mitään paikannuspalvelua tai vastaavaa sivusto ei käytä, Silvennoinen sanoo.
Sivustolla toivotetaan hyvää kesää ja tulevaa runon päivää, jota vietetään heinäkuun 6. päivä. Näin voisi olettaa Oletruno.fi-sivuston liittyvän tuohon runojen juhlapäivään, mutta tarkempaa kommenttia Silvennoinen ei aiheesta anna.
- Pohjimmainen tarkoitus sivustolla on tuoda ihmisille hyvä mieli. Verbaalitykitys on tärkeää, ja kun sanoja käytetään erikoisesti, on sana hyvin voimakas. Etenkin näinä päivinä, kun tekstiviestitse ja pikaviesteillä käydyissä keskusteluissa karsitaan usein kaikki turha pois, Silvennoinen kertoo.