Quantcast
Channel: YleX Popuutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11996

Tutkimus: Julkisuuden lihaksikas ihannemies aiheuttaa hintelälle nuorelle kovia paineita

$
0
0

Juuri julkaistu tutkimus paljastaa, että huono-osaisen nuoren identiteetti kehittyy jo lapsuudessa. Yllättäen ulkonäöllä ja painolla on selvästi suurempi merkitys miehille kuin naisille.

Kirjoittaja: 
YleX
Lähde: 
Yle Uutiset

Huono-osaisen nuoren identiteetti kehittyy jo lapsuudessa tai peruskoulun aikana, kertoo Itä-Suomen yliopiston ja Helsingin Diakonissalaitoksen tuore tutkimus. Enemmistö huono-osaisista nuorista kärsii koulukiusaamisesta ja oppimisvaikeuksista, mutta ei koe saavansa apua ongelmiinsa.

Nuoret kokevat itsensä epäonnistuneiksi, yksinäisiksi ja masentuneiksi. Monella yksinäisyys alkoi jo lapsuudessa eikä peruskoulu sitä auttanut. Yllättäen tutkimuksessa ilmeni, että ulkonäöllä ja painolla on huomattavasti suurempi merkitys nuorten miesten kuin naisten hyvinvoinnille.

– Julkisuudessa miesihanne on vahvan maskuliininen ja lihaksikas ja nuoret kokevat, etteivät vastaa tätä kuvaa, Itä-Suomen yliopiston hyvinvointisosiologian professori Juho Saari kertoo.

Saari kertoo, että hän oletti ulkonäköpaineiden kanssa kamppailevien nuorten olevan ylipainoisia, mutta yllättäen kyse olikin liian hinteliksi itsensä kokevista nuorista. Ihanne, johon nuoret itseään vertaavat on lihaksikas ja hohtavalla hammaskalustolla varustettu mies.

– He kokevat, etteivät pärjää joukossa ja häviävät tappeluissa. Myös hampaiden kunnolla oli vahva yhteys psyykkiseen hyvinvointiin, Saari toteaa.

Miesten kuva omasta itsestään on rikkinäisempi kuin naisilla sekä psyykkisellä tasolla että fyysisesti.

– Kyse on nuorten omasta mielikuvasta itsestään, mutta se on hyvin vahva ja systemaattinen kuva ja heille todellisuus, Saari huomauttaa.

Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos-palvelut ja Juho Saari haastattelivat viime ja tämän vuoden aikana 120 Vamoksen palveluita käyttävää nuorta, jotka ovat jääneet opiskelu- ja työelämän ulkopuolelle. Saaren mukaan otoksesta ovat jääneet kuitenkin pois kaikkein huono-osaisimmat nuoret.

Lue lisää aiheesta Yle Uutisten artikkelista.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 11996

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>