Raamatun tarinoista nähdään useita elokuvia tänä vuonna. Katsojamagneetiksi noussut 3D-elokuva Nooan arkista on herättänyt paljon kritiikkiä ympäri maailmaa ja se on kielletty monissa muslimimaissa.
Aamu-tv:n Tähtihetkessä vierailivat uskontoa ja elokuvaa tutkivat Nina Maskulin ja Minja Blom Helsingin yliopistosta. Raamatun tarinoista inspiroituneilla elokuvilla on jo valmis yleisö, sanoo Maskulin. Asiasta kertoo Yle Uutiset.
– Ne ovat tunnettuja tarinoita ja klassikoita. Ohjaajille on varmasti tärkeää tehdä klassikoita. Ja sitten ihmiset varmasti haluavat katsoa, että miten joku kirja kuvitetaan.
Darren Aronofskyn ohjaama 3D-elokuva Noah keskittyy Nooaan, mutta tänä vuonna valkokankailla tavataan myös Jeesus ja Mooses. Elokuvia Raamatun kertomuksista on tehty lähes yhtä pitkään kuin elokuviakin. Raamattu on noussut nyt jälleen aiheeksi uuden tekniikan kautta, tarinoita on mahdollisuus kertoa uudella tavalla.
– Noah-elokuvassa fantasia on vahvasti esillä samoin kun visuaalinen 3D. Raamattu-elokuvissa on aikaisemminkin ollut massakohtauksia, mutta 3D tuo vielä uuden spektaakkelisuuden, Blom sanoo.
Noah ei Maskulinin mukaan varsinaisesti keskity kristinuskoon.
– Siinä on elementtejä, jotka voi liittää sen kristinuskoon, mutta elokuvan voi liittää myös islamiin tai juutalaisuuteen. Kaikilla näillä kolmella uskonnolla on yhteinen pohja ja Nooa kuuluu siihen perustajaprofeettana.
Noah on kielletty useissa muslimimaissa ja elokuva on synnyttänyt vastareaktioita myös monissa kristityissä. Suurin syy tähän on Russell Crowen näyttelemä Nooa, joka on hyvin inhimillinen hahmo, uskoo Blom.
– Elokuva on väkivaltainen ja Nooa on eksyksissä, hänen täytyy etsiä oma tiensä. Luoja ei juuri auta ja lopussa Nooa on ryyppyputkessa. Tämä on inhimillinen kuvaus Nooasta, hän ei ole pyhä ihminen.
Elokuvassa Nooa puolustaa arkkiaan verisessä taistelussa kivisten hirviöenkeleiden avulla. Blom ei usko, että fantasian ja Raamatun yhdistäminen saa kovin monen ihmisen näkemään punaista.
- Vampyyritarinoissakin kristinusko on läsnä. Muutenkin fantasiassa käytetään hyväksi kristityn mytologian lisäksi muuta mytologiaa. Ehkä yleisöt ovat erilaisia, on niitä, jotka haluaa katsoa fantasiaelokuvaa ja niitä, jotka haluavat katsoa uskontoelokuvaa.