Aiemmin suoratoistojätti Netflix suositteli käyttäjilleen sisältöjä käyttäjien itsestään antamien tietojen avulla. Nykyisin Netflix panostaa kuitenkin enemmän käyttäjiensä käyttäytymisestä kertyneeseen dataan.
Netflix suosittelee käyttäjilleen jatkuvasti uusia sarjoja ja elokuvia ja hämmentävän suuri osa suosituksista osuu ja uppoaa. Aiemmin suoratoistopalvelu luotti suuresti käyttäjien itsestään antamiin tietoihin: ikään, sukupuoleen ja mielenkiinnon kohteisiin. Netflixissä kuitenkin huomattiin, etteivät käyttäjien antamat tiedot aina osu yksiin sen kanssa, mitä nämä palvelusta katsovat.
- Eihän sillä ole väliä, onko käyttäjä 20-vuotias mies vai 60-vuotias nainen, he saattavat silti katsoa samoja asioita. 60-vuotias nainen saattaa mielellään katsoa Hellboyta, ja 20-vuotias mies puolestaan chick flickejä, kertoo Netflixin tuotekehittelijä Todd Yellin Mashablelle.
Suoratoistopalvelulle on oleellista tarjota käyttäjilleen sisältöjä, jotka saavat nämä käyttämään palvelua. Siksi on hyvin tärkeää kyetä suosittelemaan sisältöjä, jotka aidosti ja personoidusti kiinnostavat kuluttajia. Siksi Netflix vaihtoi taktiikkaansa ja seuraakin nykyään tarkemmin käyttäjiensä liikkeitä sivustolla.
- On eri asia olla perillä siitä, mitä ihmiset katsovat kuin siitä, mitä he eivät katso. Vaikka kaikki seikat viittaisivat siihen, että käyttäjä voisi olla kiinnostunut katsomaan Skyfallin, mutta käyttäjä ei toistuvista suosituksista huolimatta sitä katso, meidän täytyy huomata tämä ja lakata tarjoamasta sitä vaihtoehtona, Yell sanoo.
Suurin osa Netflixin suosituksista kelpaa suoriltaan
Nykyisin Netflix tuntee käyttäjänsä niin hyvin, että 75-80 prosenttia palvelun suosittelemista sarjoista ja elokuvista kelpaavat käyttäjille. Vain hyvin pieni osa käyttäjistä hakee siis erikseen palvelusta jotain tiettyä sisältöä. Yellin mukaan insinöörit ja datatutkijat aikovat tulevaisuudessa pyrkiä siihen Netflixin kykenevän ennustamaan käyttäjiensä mieltymykset niin hyvin, että palvelu voi alkaa heti toistaa jotakin käyttäjälleen mieluista sisältöä.
Yellin mukaan Netflixin käyttäjien käyttäytymistä seurattaessa on erityisen tärkeää tarkastella myös sitä, kuinka kauan yhtä suositeltua sarjaa tai elokuvaa käyttäjä katsoo. Jos käyttäjä lopettaa sisällön katsomisen viiden tai kymmenen minuutin kuluessa on jossakin vika. Data-analyytikot ja insinöörit tutkivat käyttäjän toiminnasta kertynyttä dataa kartoittaakseen, millaista sisältöä tämä kaipaa tiettyinä aikoina vuorokaudesta ja jopa tiettynä viikonpäivänä.
Lyhyesti sanottuna Netflix pyrkii siis tuntemaan käyttäjänsä paremmin kuin nämä tuntevat itsensä.