USA:n turvallisuusvirasto NSA kuuntelee puhelumme, lukee Facebook-viestimme ja tietää Google-hakumme. YleX Etusivu kysyy, onko terrorismin torjunnan nimissä tehdystä verkkourkinnasta enemmän hyötyä vai haittaa?
YleX Etusivun haastattelussa käynyt tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen on kritisoinut kansainvälisesti NSA:n toimintaa haastatteluissa ja sosiaalisessa mediassa. Hän tietää, kuinka meitä vakoillaan. Yhdysvaltojen tiedustelupalveluilla on laillinen lupa seurata ulkomaalaisten henkilöiden liikennettä, kun tietoliikenne menee Yhdysvaltojen kautta tai päätyy yhdysvaltalaisiin palveluihin.
Yhdysvallat ei kuitenkaan ole Hyppösen mukaan se kaikkein pahin mahdollinen tietourkkija, jonka voisi kuvitella.
- Venäjä ja Kiina ovat varmasti hyvin kateellisia Yhdysvalloille, koska he keksivät netin ja heillä on uniikki asema netissä. Hyvin suuri osa liikenteestä reitittyy heidän kauttaan. Jos Venäjällä tai Kiinalla olisi tällainen mahdollisuus, niin he varmasti käyttäisivät sitä vielä pahemmin, Hyppönen kommentoi.
Pelkkä yleinen vastustus ei kuitenkaan riitä hillitsemään verkkourkintaa, vaan siihen tarvitaan Hyppösen mukaan poliittista muutosta.
- Uskon ja haluan uskoa, että vielä tulee olemaan netissäkin yksityisyyttä. Netti on vielä ihan lapsenkengissä. Se tulee olemaan vuosisatojen ajan merkittävä voima, eikä ole yllättävää, että näinä ensivuosina tulee ylilyöntejä suuntaan tai toiseen. Vaaditaan poliittinen muutos, että tilanne paranee.
Kuuntele mielenkiintoinen haastattelu alta.
Lue myös:Tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen: Olemme rehellisempiä netille kuin läheisille