Afganistanin kokemuksensa kirjaksi koonnut Tuomas Muraja kävi YleX Etusivussa kertomassa sotakokemuksistaan. Entinen rauhanturvaaja on palvellut ISAF-joukoissa Kosovossa ja Afganistanissa.
Suomen ISAF-joukoissa Afganistanissa palvellut Tuomas Muraja lataa tylyä tekstiä YleX Etusivun haastattelussa siitä, miten maamme on kohdellut joitain kriisialueilta palaavia. Muraja käyttää esimerkkinä itseään ja palvelustovereitaan. Ex-rauhanturvaaja kokee jääneensä ilman minkäänlaista tukea, kun lentokone laskeutui Suomen kamaralle.
- Tukeen on vasta nyt havahduttu. Kun kotiuduin Kosovosta ja Afganistanista, meidät jätettiin lentokentälle ja se oli siinä, Muraja kertoo YleX Etusivun haastattelussa.
Mediaupseerina ISAF-joukoissa työskennellyt Muraja sanoo, että asiat ovat sittemmin parantuneet. Nykyään Afganistanistanin veteraaneille järjestetään jälkipuintitilaisuus. Siinä on hänen mukaansa otettu mallia naapurimaista, Ruotsista ja Norjasta.
- On tajuttu sen tärkeys, koska operaatiot ovat yhä vaativampia.
Jos henkiseen tukeen on alettu panostaa, niin Afganistanin veteraanien fyysisten vammojen hoito tuntuu olevan nöyryyttävällä tasolla. Muraja kertoo haavoittuneiden ystäviensä taistelevan edelleen rahasta viranomaisten kanssa.
- Siellä haavoittui muutamakin tuttu, jotka edelleen käyvät byrokratiasotaa valtion konttorin kanssa.
Eikä rahasta riitely ole ainoastaan vammautuneiden ongelma. Sillä on merkitystä myös taistelumoraalin kannalta, kun partioidaan kuolemanpelko kintereillä.
- Se, että heidän kollegansa eivät saa riittävää hoitoa tai maksavat hoitonsa itse, on väärä viesti niille, jotka ovat tällä hetkellä keskellä kriisialuetta. Jos valtio ei huolehdi omistaan, se alentaa palvelusmotivaatiota.
Muraja sanoo, että korvaussummat ovat koko kansantaloudelle pikku rahoja. Veteraaneista huolehtimisen ei pitäisi muutenkaan olla näin vaikeaa.
- Kymmenkunta suomalaista on haavoittunut vakavasti Afganistanissa. Heidät pitää saada kuntoon kustannuksista välittämättä.
Kuuntele koko haastattelu, jossa Muraja kertoo muun muassa siitä, miksi palaaminen Suomeen ja läheisille kokemuksista kertominen on vaikeaa.
Lue myös: Ex-rauhanturvaaja: Suomi on sodan osapuoli Afganistanissa