Afganistanin kokemuksensa kirjaksi laittanut Tuomas Muraja pitää Suomea sodan osapuolena.
Suomen roolista Afganista on kiistelty ainakin siitä lähtien, kun rauhanturvaajamme liittyivät osaksi Naton johtamaa ISAF-operaatiota. Esimerkiksi tutkija Charly Salonius-Pasternak aiheutti taannoin kohua toteamalla Suomen olevan sodassa.
YleX Etusivussa vieraillut entinen ISAF-joukkojen mediaupseeri, Tuomas Muraja, on samaa mieltä.
- Suomi on ollut sotaa käyvä osapuoli Afganistanissa vuodesta 2006. Halusimme sitä tai emme, hän sanoo YleX Etusivulle.
Perusteluiksi Muraja sanoo sen, että olemme ISAF-joukoissa Yhdysvaltojen puolella. Kaikki ISAF-joukot taistelevat Murajan mukaan saman lipun alla ja se tarkoittaa, että kaikki ovat mukana konfliktissa.
Suomalainen valtionjohto ei myönnä sotatilaa. Esimerkiksi Salonius-Pasternakin kommentin jälkeen kiirehdittiin antamaan lausunto, jossa väitettä vähäteltiin. Muraja sanoo, että se on kummaa kikkailua.
- Jos puolustusvoimat lähettää paikalle univormussa, niin mikä sitten on, jos ei ole sotilas, hän kysyy.
Uudessa Sotilaana Afganistanissa -kirjassa hän kuvaa rauhanturvaoperaatioksi nimetyn konfliktin hoidon arkea. Tulitaisteluita käydään sillion tällöin ja oma partiovuoro sekä tukikohdasta ulos astuminen pelottavat joka kerta. Tienvarsipommi voi tappaa milloin tahansa. Paikallisten silmissä suomalaiset rinnastetaan yhdysvaltalaisiin, Muraja sanoo.
- Me olimme paikallisten mielestä amerikkalaisia, länsimaalaisia sotilaita. Vaikka on Suomen lippu hihassa, siellä ei tehdä eroa kansallisuuksien välilä.
Suomalaiset yrittävät parhaansa mukaan saada paikalliset ymmärtämään, että länsimaalaisissa on eroja. Sen voi hänen mukaansa tehdä vain käärimällä hihat ylös ja näyttämällä ihmisille, mitä heidän hyväkseen voidaan tehdä. Muraja on nähnyt myös hyvän puolen.
- Todistin esimerkiksi sen, kuinka toistakymmentä poliisiasemaa rakennettiin. Näin kuinka 700 yhteistyöhanketta siviilien kanssa saatiin päätökseen Kabulin alueella.